tel93 790 61 73
tel637 509 776
Español
instagram facebook

Fisioteràpia lesions de menisc

FISIOTERÀPIA MATARÓ

FISIOTERÀPIA / TRAUMATOLOGÍA / ESPORT

La importància de la fisioteràpia en les lesions de menisc

 

La lesió de menisc és un problema comú que afecta el genoll, una de les articulacions més crucials per a la mobilitat i estabilitat del cos humà. Els meniscs són cartílags en forma de mitja lluna situats al genoll, i la seva funció principal és proporcionar amortiment, estabilitat i lubricació a l’articulació. Quan es produeix una lesió al menisc, la fisioteràpia emergeix com una eina essencial en el procés de recuperació.

Les lesions de menisc són força freqüents i sovint es produeixen a causa de moviments bruscs o girs de l’articulació del genoll. Les lesions de menisc poden variar en gravetat, però algunes de les més habituals són:

  • Esquinç de menisc: És una lesió habitual en què el menisc es desgasta, generalment a causa d’una torsió sobtada mentre el genoll està flexionat. Pot ocórrer en qualsevol part del menisc i es classifica com esquinços “en secció” o “en ansa de cub.”
  • Lesions degeneratives: Amb el pas del temps, els meniscs poden patir un desgast gradual, el que pot conduir a lesions degeneratives. Aquest tipus de lesions és més comú en persones grans i pot ocórrer sense un esdeveniment traumàtic específic.
  • Lesions per atrapament: A vegades, el menisc pot quedar atrapat entre els ossos del genoll, causant dolor i limitació en el moviment. Això pot aparèixer durant activitats que impliquin flexió i rotació del genoll.
  • Lesions complexes: Algunes lesions de menisc poden ser més complexes, involucrant esquinços múltiples o afectant àrees més crítiques del menisc que tenen una menor capacitat de curació degut a la manca d’aport sanguini.

És important destacar que les lesions de menisc poden presentar-se en persones de totes les edats, des d’atletes fins a persones grans. Els símptomes comuns d’una lesió de menisc inclouen dolor, inflamació, bloqueig o sensació d'”atrapament” del genoll i dificultat per moure l’articulació. El tractament varia segons la gravetat de la lesió i pot incloure fisioteràpia, com a tractament conservador, i en alguns casos, procediments quirúrgics com la reparació o la meniscectomia (eliminació parcial del menisc), i treball de fisioteràpia post-intervenció

 

Com actua la fisioteràpia

 

Diagnòstic i avaluació:

La fisioteràpia comença amb un diagnòstic precís de la lesió de menisc. Els fisioterapeutes del Centre de Salut Montserrat Cabré de Mataró realitzem avaluacions detallades per comprendre la gravetat i l’abast de la lesió. Això inclou proves de moviment, palpació i, en alguns casos necessitem proves d’imatge per confirmar el diagnòstic.

Reducció del dolor i inflamació:

Una de les primeres metes de la fisioteràpia és alleujar el dolor i reduir la inflamació. S’utilitzen tècniques com la teràpia manual, l’aplicació de gel, l’electroteràpia i exercicis específics proporcionats pels fisioterapeutes del Centre de Salut per assolir aquest objectiu. La reducció del dolor no només millora la qualitat de vida del pacient, sinó que també prepara el terreny per a les etapes posteriors de la rehabilitació.

Restauració de la mobilitat:

La immobilitat és comuna en casos de lesions de menisc. Els fisioterapeutes dissenyem programes d’exercicis adaptats a les necessitats individuals del pacient per restaurar la mobilitat articular. Aquests exercicis inclouen moviments de flexió i extensió, així com tècniques d’estirament guiades pels professionals de l’equip, que ajuden a recuperar l’amplitud articular de moviment al genoll.

Enfortiment muscular:

El reforçament dels músculs circumdants és essencial per estabilitzar el genoll i prevenir futures lesions. Els fisioterapeutes treballem de la mà amb els pacients, oferint programes d’exercicis especialitzats per reforçar específicament els músculs quàdriceps, isquiotibials i els estabilitzadors del genoll.

Educació i prevenció:

La fisioteràpia no només es centra en la rehabilitació, sinó també en l’educació del pacient. Els fisioterapeutes proporcionem informació sobre hàbits posturals, tècniques de llevat correctes i activitats físiques segures per prevenir la recurrència de lesions de menisc.

La fisioteràpia que apliquem al Centre de Fisioteràpia Montserrat Cabré de Mataró, juga un paper integral en el tractament de les lesions de menisc. Des del diagnòstic fins a la fase final de rehabilitació, els fisioterapeutes del centre treballem en col·laboració amb els pacients per restaurar la funcionalitat del genoll, millorar la qualitat de vida i prevenir futures complicacions. L’atenció personalitzada i els programes d’exercicis adaptats són fonamentals per aconseguir resultats positius en la recuperació de les lesions de menisc.