Qualsevol alteració i/o incidència en alguna d’aquestes zones pot originar problemes a l’esquena o en algun òrgan en concret. L’osteòpata farà una valoració exhaustiva en cada cas per detectar la causa del problema i iniciar el tractament més adequat.
Principals indicacions:
El treball osteopàtic que es realitza a cada sessió té efectes directes en els diferents sistemes: el sistema nerviós, el sistema digestiu, el sistema vascular, el sistema cardiopulmonar, el sistema limfàtic i el sistema immunològic. A cada sessió es marquen uns objectius a curt i a llarg termini –sempre tractant el cos com un tot i promovent l’equilibri a tots els nivells (estructurals i funcionals)– amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida.
L’osteopatia repercuteix en la postura d’una manera pautada i pot incidir directament en el rendiment físic de qualsevol persona que practiqui una activitat física. Amb l’osteopatia s’aconsegueix millorar tot el sistema corporal (articular i muscular), evitant d’aquesta manera possibles lesions. I en cas d’haver-ne patit alguna, l’osteòpata treballarà per tornar a aconseguir el nivell que tota persona es proposi.
* Principals indicacions per a esportistes.
* Millora del rendiment físic
* Adaptació a l’esforç (cardiopulmonar)
* Possibles sobrecàrregues musculars o molèsties articulars
* Readaptació a l’esport (després d’una lesió)
Durant el període de gestació tots els canvis de la mare i el desenvolupament del nadó són importants. Per a qualsevol futura mare és aconsellable fer un seguiment pautat des del primer moment (tant preventiu com curatiu). En cadascuna de les etapes de gestació s’actuarà en diferents zones –pelvis, esquena– de manera que sempre s’avaluaran tots els canvis metabòlics i fisiològics.
Minimitzar problemes d’esquena
Tractar la incontinència urinària, cistitis freqüents
Solucionar possibles molèsties en les relacions sexuals
Aconseguir l’equilibri de la mare i del nadó durant l’embaràs (fer el seguiment de tota la gestació del petit)
Corregir problemes d’esquena (ciàtica, lumbàlgia)
Eliminar possibles molèsties a la zona de la pelvis (pubàlgia, coxàlgia, varius, hemorroides)
Millorar alteracions del sòl pèlvic (incontinència urinària, possibles tensions)
Resoldre problemes a l’esquena durant la lactància
Equilibrar la pelvis després del part
El bon funcionament estructural (columna i pelvis) és el principal objectiu de l’osteopatia durant aquestes etapes. S’intervé –i es millora– tant en la postura de la mare com en el benestar i el correcte desenvolupament del petit. És aconsellable que tant la mare com el nadó facin visites de control, guiades en tot moment per l’osteòpata, en les etapes successives.
El sòl pèlvic és el conjunt de músculs situats a la part baixa de l’abdomen i que sostenen diferents òrgans (la bufeta urinària, la matriu i el recte). El sòl pèlvic és capaç d’absorbir les pressions que rep en moments d’augment de la pressió abdominal, com per exemple quan es córrer, s’agafen pesos, es tus o s’esternuda. Perquè aquests òrgans funcionin correctament, la musculatura de la pelvis ha d’estar sana i alhora forta.
La ginecologia osteopàtica ofereix la possibilitat de tractar els problemes i les molèsties funcionals que provenen de la pelvis menor.
També trobem alteracions i molèsties secundàries:
Davant de qualsevol símptoma de debilitat, és important posar-se en mans d’un professional, que valorarà el cas i indicarà quin és el tractament més adequat i efectiu.